06-29551500 wemmie.dekker@live.nl

Heb jij ook zo’n moeite om je eigen grenzen aan te geven? Misschien kan de volgende tekst je helpen om stap voor stap je grenzen te leren kennen.

Grenzen voor jezelf stellen is erg lastig wanneer je sensitief bent. Nee zeggen lukt vaak niet. Terwijl het woordje ja, als vanzelf uit je mond komt. Dat betekent dan vaak dat je iets hebt beloofd. En waar je achteraf weer spijt van hebt. Tja, waarom vind je het eigenlijk zo moeilijk om nee te zeggen. Ben je bang om mensen te kwetsen. Dat ze je opeens niet meer aardig vinden. Of omdat je nou eenmaal iemand bent die het de ander graag naar de zin wil maken.

Misschien herken je dit wel:

Je bent aan rust toe. En plotseling belt je vriendin om even lekker bij te kletsen. Je wordt steeds vermoeider en je vriendin leeft steeds meer op. Ja dat is lastig. Want je wilt je beste vriendin niet kwetsen. Je hoort er toch voor haar te zijn? En een stemmetje in je hoofd zegt dat je wel iets moet doen voor een goede vriendschap. Maar is dat ook zo?

Jij als sensitieve vrouw houdt graag iedereen tot vriend, zelfs als het ten koste van jezelf gaat.

Als je de grenzen niet goed kan stellen dan heeft dit gevolgen voor jezelf. Op fysiek, emotioneel en mentaal gebied kunnen er allerlei problemen ontstaan. Een voorbeeld daarvan is dat je snel je energie kan verliezen. Waardoor je heel moe wordt. En als dit regelmatig gebeurt dan kan dit leiden tot bijvoorbeeld een burn-out of chronische vermoeidheid. Veel vermoeidheidsklachten en stress komen voort uit het feit dat je steeds weer over je eigen grenzen heen gaat. Wat heel veel voorkomt zijn schouder- en nekklachten.

Je kan je zelf dan letterlijk af vragen: Wat heb ik te veel op mijn schouders genomen?

Niet alleen vermoeidheidsklachten kunnen ontstaan omdat je anders om kunt gaan met je eigen energie maar ook klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Doordat je steeds weer over je grenzen heen gaat krijg je het gevoel dat je emmer vol zit. Er kan even helemaal niets meer bij. Je gaat daardoor anders reageren en bent even niet meer jezelf.

Het is best lastig om met je eigen grenzen om te gaan. Gelukkig is dit te leren. Stapje voor stapje kun jezelf verandering aanbrengen. Waardoor je steeds beter in je vel komt te zitten en voldoende energie hebt. Maar ja hoe doe je dat dan?

Hiervoor heb ik een effectieve tip voor jou:

Als voorbeeld nemen we nog even de vriendin die jou belde. Je zat al niet lekker in je vel. Wat je dan kunt doen is je vriendin vertellen dat het je nu even niet uitkomt dat ze belt. Je neemt vriendelijk afscheid van haar en verteld dat je op een later tijdstip even terugbelt. Dit doe je op een tijdstip dat jij voldoende energie hebt en lekker in je vel zit.

Dit kan je ook toepassen wanneer iemand je vraagt of je iets voor hem wilt doen. Normaal zou je direct ja roepen en krijg je hier later spijt van. Onbewust heb je geen rekening met je eigen grenzen gehouden.

Wat je kunt doen:

Je zegt tegen haar dat je er even over na gaat denken en er later op terug komt. Je stelt als het ware je antwoord uit. Je overdenkt en voelt in deze pauze goed of je het wel of niet wilt doen. Daarna neem je contact op met de persoon en geeft je antwoord. En nee zeggen mag best als je het echt niet wilt. Daar hoef je geen schuldgevoel over te hebben. Er is geen uitgebreide uitleg nodig. Daarna mag je trots op jezelf zijn omdat jij je grens goed bewaakt. En goed hebt geluisterd naar je eigen gevoel. Door dit regelmatig stap voor stap toe te passen zal je merken dat er meer rust en ruimte voor jezelf gaat ontstaan. Waardoor jij beter in je vel komt te zitten. Zo kun je allerlei kleine aanpassingen aanbrengen, waardoor jij leert zonder schuldgevoel je eigen grenzen meer te bewaken. En dat gaat met vallen en opstaan. Steeds weer een stapje verder.

Zo zie je maar met een aantal kleine aanpassingen kan je voor jezelf als sensitieve vrouw heel wat veranderen. Je mag grenzen stellen, dit is nodig om te overleven. De fysieke, emotionele en mentale klachten zullen snel verdwijnen. Je sensitiviteit zal dan geen last meer voor je zijn. Maar uiteindelijk wordt het je kracht. Daar kan ik je nog veel meer over vertellen!

En binnenkort heb ik weer zo’n supertip om als sensitieve vrouw overeind te blijven!